Samhällsinformation:

(Sidan senast uppdaterad 8 mars 2020)


Ny i Sverige   informationsverige.se är länsstyrelsernas gemensamma portal för samhällsinformation till nyanlända. Här finns mycket nyttig information för invandrare. Sajten finns också på andra språk.  
Immigrant   Immigrant-institutet. Här finns mycket och bra information för invandrare. (sajten finns också på engelska och spanska) Klicka dig fram och undersök!!  
Viktiga nummer   Känner du till telefonnumren 112, 114 14, 113 13, 1177? Lär dig dem!  
Kris   Krisinformation.se är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse. Finns på lättläst och engelska.  
Kvinnofrid   Kvinnofridslinjen är en gratis och annonym hjälptelefon. Ring 020-50 50 50 och få professionell hjälp om du är utsatt för våld. Samtalet syns inte på telefonräkningen. Många språk.  
Terrafem   Nätverk för kvinnors rätt mot mäns våld. Här finns bland annat tips om en nationell gratis jourtelefon på 43 språk. 020 - 52 10 10  
Hjälp för kvinnor   Vad kan kvinnor och flickor göra när männen använder våld? Information finns även på 11 andra språk.  
Unizon   Unizon samlar över 140 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.  
Sex   Alla har rätt till kunskap om kropp, sex och preventivmedel. Därför har RFSU gjort filmer på 13 olika språk.  
Landskapen   Läs mer om våra landskap på Wikipedia  
Gränserna   Sveriges gränser från år 1150 till idag.  
Statistik   Här finns statistik om Sverige presenterad som grafik och diagram. Välj Lättläst, om du vill.  
Växter
  Hur ser ett hjortron ut? I Den virtuella floran kan man söka efter växter och se bilder och läsa om dem.  
Världsarv
  Sveriges 15 världsarv. De är kulturminnen eller naturminnen som är så värdefulla att de är en angelägenhet för hela mänskligheten enligt Unesco:s konvention.  
Utflykter   En ny sajt som heter Trippa. Här kan du börja upptäcktsresan för att uppleva Sveriges främsta utflyktsmål.  
WebKameror
  Många webkameror från norr till söder i Sverige. Hur ser det ut just nu på Stortorget i Ystad?  
Kolla!
  Se stooora foton, 360 grader, av kända svenska platser. Flera vyer från Stockholm men också andra objekt.  
Foton   Kulturmiljöbild innehåller bilder på kulturmiljöer från hela landet. Här kan du söka efter intressanta och spännande byggnader, fornminnen, världsarv, städer, industriminnen och bilder på en mängd andra kulturmiljöer. Bilderna är från slutet av 1800-talet och framåt.Kulturmiljöbild fylls på kontinuerligt och innehåller för närvarande cirka 40 000 bilder Riksantikvarieämbetet  
Historia   Om historiska personer som är födda från 1400-talet och framåt.  
Traditioner   Läs om våra traditioner på Nordiska museets sajt.  
Samerna   Om samerna. Bekanta dig med de första svenskarna. Du kan klicka på Lättläst och läsa på Lättare svenska.  
Migrations-
verket

  Migrationsverket är Sveriges centrala utlänningsmyndighet. Det innebär att de ansvarar för tillstånd för besök och bosättning i Sverige mm.  
Bli svensk   Testa om du kan bli svensk medborgare. Svara på 5-10 frågor här på Migrationsverkets sajt.  
Migrations-
domstolen

  I denna instans kan bl.a. en asylsökande överklaga ett beslut av Migrationsverket.  
Riksdagen
  Om riksdagen, information finns också på olika språk och lätt svenska  
Gå runt i Riksdagen   Besök Riksdagen, gå runt och lär känna!  
Politik   Länkar till politik i Sverige  
D.O.   DO - DiskrimineringsOmbudsmannen - har till uppgift att genom råd medverka till att den som utsatts för etnisk diskriminering kan ta till vara sina rättigheter.Även engelska, teckenspråk och LL- LättLäst  
Lagar
  Lagar som berör invandrare och flyktingar i Sverige (Immigrantinstitutet)  
Sfiekonomi
  utbildningsmaterial från Finansinspektionen för svenska för invandrare  
Konsumentverket   Konsumentverket - en statlig myndighet med uppgift att ta tillvara konsumenternas intressen. Främst handlar det om reklam och avtalsvillkor, konsumentinformation, hushållsekonomi och varors säkerhet, kvalitet och miljöpåverkan. Också på flera olika språk  
Hyresnämnden   Om du och din hyresvärd inte är överens.  
Skatter
  Riksskatteverket. En rik informationskälla för alla skattebetalare med nedladdningsbara blanketter och e-postservice.Flera språk.  
AF
  Arbetsförmedlingen. Sveriges mest välbesökta webbplats för jobb, rekrytering och information om arbetsmarknaden i Sverige och utomlands.Flera språk. Här kan du t ex söka jobb i Platsbanken och läsa om Introduktionsjobb.  
Arbetslös
  Arbetslös nu - En överlevnadsguide för arbetslösa. Vad gör man om man inte har ett jobb? Här kan man få tips.  
AllaStudier   Om Arbete och Studier. Här finns mycket att klicka på.  
Försäkrings-
kassan
  Informera dig om den svenska socialförsäkringen. Info finns också på flera olika språk Se längst ned på sidan - Klicka på Information in other languages!  
Posten   Postnord. Vad kostar brevet att skicka? Vilket postnummer ska jag skriva? Var finns postkontor, när är det öppet? mm. Även på engelska.  
Vem? Var?   Hitta. Här kan du söka efter personer, företag, myndigheter, produkter eller tjänster, gatuadresser eller telefonnummer Man kan få kartbilder, flygbilder gatbilder och vägbeskrivningar till de flesta adresserna. Du kan även få reda på vem som har ett telefonnummer och vilken adress det är.  
Vem? Var? 2   Eniro, typ samma som Hitta.  
       
   

Stockholm:

 
Kontakter   Internationella Bekantskaper är ett nätverk av svensktalande personer som vill hjälpa till med kontakter mellan invandrare och svenskar. Ni träffas, gör något tillsammans och pratar svenska. Roligt! Och gratis. Internationella Bekantskaper finns också på Facebook.  
Kontakter 2   Duo Stockholm matchar svensktalande Stockholmare med nya Stockholmare som inte talar så bra svenska. Ni träffas, gör något tillsammans och pratar svenska. Ett samarbete mellan Stockholms stad och Individuell människohjälp.  
Kontakter 3   Här är ett word-dokument med flera tips om kontaktmöjligheter i Stockholm. Några av dem gäller även i hela Sverige.  
Ny i Stockholm   Webbplatsen ska vara en guide för dig som vill ha information om hur Stockholm fungerar och vill veta vart du kan vända dig med olika frågor. Information också på arabiska, somaliska,persiska, tigrinia och engelska.  
Webkamera   Hur ser det ut i Stockholm just nu? Webkameror på olika platser i staden.  
SL   Ska du åka buss eller tunnelbana?Använd reseplaneraren! Där kan du se när och hur man kan åka. En mycket användbar tjänst.  
Mitt SL   Här kan du registrera ditt SL-kort. Skapa först ett konto med bank-id eller mejladress. Sedan kan du anmäla kortet om du har tappat det, och få ett nytt med pengarna kvar. Du kan också kontrollera hur mycket pengar du har på kortet. Bra va?  
T-banekarta   SL:s karta över tunnelbanenätet i Stockholm som PDF-fil  
Trafiken.nu   Trafiken.nu ger dig en överblick över det aktuella trafikläget i Stockholm. Ett samarbete mellan Vägverket Stockholms Gatu- och Fastighetskontor och Stockholms Lokaltrafik  
Bilist   Kör du bil i Stockholm? Då måste du kanske betala trängselskatt. Läs här hur det funkar.  
Radio Stockholm   Sveriges radios P4 Stockholm ger dig nyheter från huvudstaden.  
Stockholms stad   Stockholms stads webbsida.  
Visit Stockholm   "Stockholms officiella besöksguide"  
AoS   Allt om Stockholm. En kommersiell sajt med mycket info.  
Natten   Telefonnumret 020-44 66 66 hjälper dig som är i Stockholm på natten. Citypolisen tillsammans med polisens volontärer lyssnar på dig i din telefon när du går hem, fredagar och lördagar 23.00-03.30.  
Skärgården   Om Stockholms skärgård med 30 000 öar! Stockholm stads officiella sajt  
Kungsan m.m.   Kungsträdgården, stockholmarnas vardagsrum. Här händer det ofta något...en konsert eller kanske något jippo. Gratis. Och det är alltid roligt att titta på folk. I kalendariet här hittar du aktiviteter som arrangeras av Stockholms stad och alla de aktiviteter som äger rum i Kungsträdgården..  
Parkteatern   Gratis och roligt i Stockholm på sommaren!  
Historia   Upptäck Stockholms historia i ord, ljud och bild! Stockholms kulturarv har nu fått en sajt som heter Stockholmskällan. Ett samarbete mellan olika kommunala förvaltningar i Stockholms stad. Titta!  
Museer   Vill du gå på museum i Stockholm? Det finns mycket fint, kul och intressant att se. Titta här!  
Gratis museer   Fler än tio museer har fritt inträde! Gå och se! se. Titta här!  
Skansen
  Se vilda svenska djur som björn, varg, lo och järv på Skansen - Stockholms djurpark med ca 70 arter djur och cirka 150 hus och gårdar, som flyttats hit från hela landet. De flesta byggnader är från 1700- 1800-och 1900- talen. även på engelska, franska, tyska och finska  
Gröna Lund   Ha kul!! öppnar 1 maj, stänger 27 september men med vissa avbrott.  
Loppmarknad   Loppmarknaden ligger i Vårberg. Också på Hötorget i city förekommer loppis på söndagar. Det är mest privatpersoner som säljer sina överblivna saker.  
Gratis   Här kan man hitta saker som är gratis att göra i Stockholm!  
Konsument- vägledning   En konsumentvägledare kan hjäpa dig med råd när du ska köpa något eller om du vill klaga på ett företag.  
Sjukvård   1177Vårdguiden. Information på 17 språk och även Lätt svenska. Starta din sjukvård här! Och skaffa ett konto i "Mina vårdkontakter"! Då kan du fråga och boka tid m.m. vid din dator. Du kan också ringa. Stöd för serbiska, kroatiska, bosniska och arabiska.  
Bostad   Här är Stockholms bostadsförmedlings sida. Om du vill byta bostad kan du också titta på deras länkar till andra sajter här  
Sfi-skolor   Utbildningen i svenska för invandrare (sfi) kan du läsa på olika platser i Stockholm. Det är staden själv eller olika utbildningsföretag och organisationer som anordnar utbildningen på uppdrag av Stockholms stad. Undervisningen är alltid kostnadsfri.  
Sfi för akademiker   Svenska för invandrare för personer med en akademisk examen kan du läsa på Sifa som ligger på Söder i Stockholm. Det är Stockholms stad som anordnar utbildningen. Undervisningen är kostnadsfri.  
   


Blandat:

 
Slå upp   Svenska Wikipedia. Målet är att skapa en encyklopedi med öppet innehåll. Alla, även DU, kan redigera och skapa artiklar.  
Läs fortare   Klistra in en text och träna på att läsa fortare. Man kan göra de inställningar som passar en själv  
Eget företag
  IFS -Internationella Företagare i Sverige - är en religiöst och partipolitiskt obunden ideell stiftelse med uppgift att främja invandrarföretagandet i Sverige. Deras rådgivning är kostnadsfri och konfidentiell, på olika språk för dig som har utländsk bakgrund och vill starta företag eller precis har startat ett.  
Lärarjobb   Har du ett annat modersmål än svenska? Har du funderat på läraryrket? Då kan du bli lärare i modersmål.  
Kontakt
  Vill du ha kontakt med andra invandrare från ditt land? Här kan du leta efter organisationer av och för invandrare.  
Mat&Dryck
  Vad ska du laga för mat? Hur gör man? Leta på webben!  
Etikett   Hur gör vi? Regler för etiketten t ex Hur hälsar man? Regler vid middagsbordet? Klädsel. När kan man röka? Hur hantera äcklig mat? Får man lämna mat på tallriken?  
Sjukvårdsråd
  Sjukvårdsrådgivningen drivs av landstingen och regionerna. Leta här eller ring 1177.  
Doktor
  NetDoktor. "Sveriges oberoende läkartjänst." Här kan du slå upp och läsa om sjukdomar, symptom, läkemedel mm.  
Gratis   Här kan du hitta några små gratisprogram. Ett heter Vokabel, som du kan träna nya ord med, ett annat heter Sebran som tränar lite av varje.  
Träna tangentbord   Träna att skriva och hitta tangenterna utan att titta på dina händer. Gratis. Man kan också träna klockan och lite matematik m.m.  
Klockan   Träna klockan i tre små övningar från en modul i svenskakursen Safir.  
Öva ord   Här kan du träna de ord som du vill. Du gör en egen ordlista och övar orden som vanligt eller i olika små spel. Kul!  
Bortskänkes   Klicka på din del av landet och sen på bortskänkes. Kanske vill någon ge bort en sak du behöver? Gratis.  
Ladda ner   Tidningen PC för alla har samlat massor av bra gratisprogram här. T.ex. ett helt Office-paket, bildprogram, antivirusprogram mm. Bara att ladda ner!  
Matematik   Matematik på webben, Stockholms stad gör detta stödmaterial för undervisningen i matematik år 6 - 9 och gymnasieskolans kurs Matematik A. Materialet består av texter, filmer och övningar. För år 6 - 9 finns materialet på följande språk; svenska, arabiska, persiska, ryska, somaliska och spanska. Matematik A finns på svenska, arabiska och somaliska.  
Alfapet   Spela Alfapet (Scrabble) på webben! För dig själv eller med andra.  
Å - Ä - Ö     Hur kan man skriva ett å på en dator som inte har svenskt textstöd? På PC håller man nere ALT-tangenten medan man på det numeriska tangentbordet skriver 0229. Här finns en förteckning över alla specialtecken.  
Veckans nummer   Dagens datum kan du se på datorn. Men vilket nummer har veckan? Titta här!  
Antivirus   Gratis viruskontroll av din dator on line. Man laddar inte ner något program utan kontrollerar hårddisken medan man är uppkopplad till webben. (På engelska)  
Valuta   Universell Valutaväxlare. Hur mycket är 100 turkiska lira värda i svenska kronor?  
Bilder   Hur ser det ut? Googla efter Bilder för ett ord  
       

Tillbaka till första sidan Start

If you understand English To links in English

         
eXTReMe Tracker